Puukerrostalossa asukas elää ympäristötekoa todeksi joka päivä

Hallitusten välinen ilmastopaneeli linjasi tällä viikolla, että hiilidioksidipäästöjä pitää leikata rajusti, jotta ilmaston lämpeneminen voitaisiin saada rajattua 1,5 asteeseen.

Tätä linjausta vasten voimme ilolla todeta, että puukerrostalorakentaminen on lähtenyt Suomessa kasvuun. Ja todettakoon heti perään, että viimeistään nyt pitäisi ymmärtää, että puusta kannattaa tehdä jatkossa enemmänkin.

Puukerrostalon rakennusaikainen hiilijalanjälki on noin 20 prosenttia pienempi kuin betonitalon. Se on todettu suomalaisissa vertailututkimuksissa. Ympäristöministeriön selvityksissä on nostettu esiin erityisesti rakennusmateriaalien merkitys hiilijalanjälkeen.

Rakentaminen kuluttaa raaka-aineita ja toisaalta myös purkujätteitä enemmän kuin mikään muu teollisuuden ala, joten valinnoilla on merkitystä.

Valtaosa rakennustuotteiden valmistuksen päästöistä aiheutuu sementin valmistuksesta, 4-8 prosenttia koko maailman hiilidioksidipäästöistä. Sen sijaan puu rakennusmateriaalina sitoo hiiltä niin kauan kuin talo on pystyssä eli puukerrostalon elinkaaren mittainen hiilijalanjälki on sitä kautta vielä merkittävästi pienempi.

Puukerrostaloasunnon valitseva asukas voi siis tuntea tekevänsä aidon ympäristöteon joka ikinen päivä pelkästään elämällä omaa arkeaan.

Rakentamisen aiheuttama osuus liikenteen päästöistäkin on jopa 25 prosenttia. Siksi on merkitystä myös sillä, että puiset tilaelementit ovat huomattavasti kevyempiä kuljettaa.

On hyvä, että kansainvälinen instituutio herätti meitä suomalaisiakin ymmärtämään, että omilla valinnoilla on väliä. Myös puukerrostalorakentamisen kohtalon päättävät kuluttajat valinnoillaan.

Valitsemalla puukerrostaloasunnon ihminen voi kantaa kortensa kekoon juuri nyt asiassa, joka vaikuttaa erityisesti tulevien sukupolvien elämään. Itse kolmen lapsen isänä olen ylpeä siitä, että saan työssäni edistää asiaa, jolla on oikeasti suuri merkitys lasteni tulevaisuuteen.

Risto Lamminmäki