ATEn massiivipuukerrostalossa kuivaketju turvattu

Kirkkonummen ensimmäisen puukerrostalon, As Oy Kirkkonummen Konsulintornin rakentaminen on käynnistynyt. Massiivipuisista moduuleista rakennettavalla 19 osakeasunnon talolla on ollut hyvä kysyntä, talosta on vain muutama asunto varaamatta. Pääurakoitsijaksi valittu ATE Oy korostaa tuotannossaan kuivaketjun merkitystä.

Konsulintornin asuntomoduulien rakentaminen on jo aloitettu ATE Oy:n tehtaalla Alavudella.

– Kuivaketjun varmistamiseksi tarvitaan kosteudenhallintasuunnitelma, joka kattaa tehdasolosuhteet, kuljetuksen, varastoinnin työmaalla sekä moduulien asennuksen. Kaiken takana on Kotopro-laadunhallintajärjestelmä, jolla varmistetaan reaaliaikainen ja luotettava seuranta kaikissa rakentamisen vaiheissa. Työvaiheiden tiedot ja dokumentit arkistoidaan pilvipalveluun, kertoo ATE Oy:n tuotantoinsinööri Visa Latvanen.

Latvanen korostaa myös materiaalihankinnan merkitystä. Puu pitää olla kuivaa, kun siitä tehdään moduuleita. Tehtaalla on myös jatkuva olosuhdetarkkailu, jolla seurataan lämpötilaa ja suhteellista kosteutta.

– Materiaalihallinta vastaa tehtaallamme puutavaran oikeasta kosteudesta. Myös dokumentointi on organisoitu siten, että varmistetaan työvaiheiden tietojen kirjautuminen järjestelmiin. Lisäksi teemme ohjeistuksen työmaalle moduulien varastointia ja asennusta varten, toteaa Latvanen.

Asuntomoduulit pakataan tehtaalla kosteussuojaan, joka poistetaan vasta, kun moduuli on työmaalla asennettu paikoilleen. Asennusaikainen kuivaketju varmistetaan myös siten, että moduulit asennetaan kuivan kelin aikana ja jokaisen kerroksen jälkeen katto asennetaan paikoilleen suojaamaan moduuleita sateelta.

Konsulinkaari 7:n tontti on perustusolosuhteiltaan hyvä. Perustusurakoitsijaksi on valittu Perustava Oy.

– Valitsimme Perustavan toteuttamaan kohteen perustukset, koska yhtiön tavoite on kehittää perustustyöstä yhä enemmän teollista toimintaa ja valmisosaratkaisuja, jolloin pystytään varmistamaan tasainen laatu. Sama tavoite on myös ATElla puurakentamisen osalta. Tulemme myös yhdessä kehittämään puukerrostalojen perustustyötä tulevien hankkeiden eduksi, kertoo rakennuttajakonsultti Keijo Ullakko Racecon Consultin Oy:stä. Ullakko on myös ATE Oy:n hallituksen jäsen.

Maanrakennustöistä vastaa kirkkonummelainen PS-Maanrakennus Oy. Talo valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä.

Kunnanarkkitehti Tero Luomajärven mukaan Kirkkonummen kunta on edistänyt viime vuosina puukerrostalojen toteutumista kaavoituksen kautta, sillä puurakentaminen on perusteltua myös ilmastopoliittisesti.

– Tosin käynnistyvän hankkeen kaava ei edellytä puurunkoisen talon rakentamista ja niinpä kiitokset rakennuttajalle rohkeudesta toteuttaa Kartanonrantaan jotain aivan uutta. Konsulintornin hanke on erityisen kiinnostava myös arkkitehtuurin takia. Lisäksi hanke toteuttaa ansiokkaasti kunnan velvoitteita ilmastonmuutoksen torjumisen osalta, toteaa Luomajärvi.

Rakennustarkastaja Daniel Grönroos puolestaan korostaa rakennusmateriaalina käytettävän CLT:n eli ristiinliimatun massiivipuun merkitystä.

– CLT:n myötä puurakennuksen vikasietokyky on parantunut huomattavasti. Siinä yhdistyy tavallaan betoni- ja puuelementtirakentamisen hyödyt: rakentamisen nopeus ja materiaalin kestävyys, toteaa Grönroos.

Rakentamisessa ei vielä vaadita hiilijalanjälkilaskelmia, mutta ne ovat tulossa. Puurakentamisen hiilijalanjälki niin rakentamisen ajalta kuin koko asumisen elinkaarelta on huomattavasti betonirakentamista pienempi.

Lisätietoja:

Rakennuttajakonsultti Keijo Ullakko, Racecon Consulting Oy, puh. 040 549 7250

Tuotantoinsinööri Visa Latvanen, ATE Oy (Alavus Tilamentit Oy), puh. 044 263 0063