Omatoimi on helppo ja turvallinen asuintalo

Kolme vuotta CLT-moduulitalossa asunut Eero Hiironen on tyytyväinen asumiseensa. Talo on lämmin ja hiljainen. Bonuksena ovat mukavat naapurit.

Saarijärven Seudun Asumisoikeusyhdistys rakennutti vuonna 2015 CLT-massiivipuusta 24 huoneiston kerrostalon Saarijärven keskustaan. Eero Hiironen on ollut mukana yhdistyksessä jo Omatoimi-nimisen talon suunnitteluvaiheesta lähtien.

Jokainen asunto on tehty kahtena elementtinä, jotka asennettiin valmiina. Talotekniikka kulkee asuntojen ulkopuolisissa koteloissa. Kylpyhuoneet on toteutettu asuntoihin omina moduuleinaan.

Useassa asunnossa on ns. sisäänvedetty, lasiseinäinen parveke osana olohuonetta. Talon erikoisuutena on leveä rappukäytävä, josta osasta on tullut asukkaiden yhteinen olohuone.

Omatoimi on ryhmärakennuttamisen periaatteella toteutettu vapaarahoitteinen asumisoikeustalo, joka on suunnattu aktiivisille ikäihmisille. Talon on suunnitellut palkittu pohjalainen arkkitehti Anssi Lassila.

Asukkaiden tarpeiden mukainen talo

Omatoimi suunniteltiin Hiirosen mukaan ikäihmisten tarpeet huomioon ottaen. Taloon on suunniteltu paljon asumista helpottavia asioita.

– Kun tietyt perusasiat, kuten esteettömyys on kunnossa, asuminen on helppoa ja turvallista, toteaa Hiironen ja korostaa nimenomaan talon suunnitteluvaiheen merkitystä, jotta talosta saadaan asukkaiden tarpeiden mukainen.

Asumisaika ei ole tuonut yllätyksiä tullessaan.

– Meillä ei ole ollut mitään ongelmia. Talo on elementtirakentamisen ja hyvän eristyksen takia sekä erittäin lämmin että hiljainen. Naapureiden ääniä ei kuule ja lämmityskustannukset ovat kolmanneksen halvemmat kuin naapurissa olevassa samankokoisessa betonitalossa, kertoo Hiironen.

”Kummitus” on vaiennut

– Ensimmäisenä vuonna heitimme huulta naapureiden kanssa, että talossa kummittelee. Pakkasilla paukkui, kun puu eli kelin mukaan. Sekin on jo lakannut eli enää ei kummittele, naurahtaa Hiironen.

Elementtirakentamisesta Hiirosella on hyvät kokemukset.

– Se on todella nopeaa rakentamista, eikä kosteusongelmia ole, kun elementit tehdään sisätiloissa tehtaalla. Kun tuotanto lisääntyy, elementtirakentaminen tulee varmasti myös halvemmaksi. Tämä on tulevaisuuden juttu, toteaa Hiironen.

Omatoimi ei ole vielä ATEn CLT-moduulituotantoa. ATE Oy on perustettu talon valmistumisen jälkeen.

Talo palvelee aktiivisuutta

Yhdistyksen tavoitteena oli alusta lähtien asukkaiden oma toiminta talon ylläpitoon liittyvissä asioissa. Pihatyöt tehdään itse niin kesällä kuin talvellakin. Talossa ei ole myöskään ulkopuolista siivousta, vaan raput ja muut yhteiset tilat siivotaan talkoilla.

– Ihmisellä pitää olla tekemistä ja siinä samalla pidetään huolta myös toinen toisistamme. Täällä asuu mukavia ihmisiä, kehuu Hiironen.

Teksti ja kuvat: Päivi Karvinen