Rakentamisen laatu paranee itsevalvonnalla ja dokumentoinnilla

Raha ei ratkaise rakentamisen laatua, vaan asenne työn tekemiseen. Asukkaat pitää myös opastaa käyttämään taloja oikein, toteaa pitkän linjan rakennuttaja Keijo Ullakko.

– Suurimmat laadulliset virheet tapahtuvat niissä rakenteissa, jotka jäävät piiloon. Siksi urakoitsijan tulisi dokumentoida työtään säännöllisesti sekä kuvin että tekstein. Se toimisi itsevalvontamenetelmänä ja viat saataisiin hallintaan jo ennen kuin niistä syntyy ongelmia, toteaa Ullakko.

Rakennuttajalla on luonnollisesti valvontavastuu, mutta ilman dokumentaatiota tuo vastuu jää nimelliseksi. Kiertely valmiin talon pihamaalla ei oikeasti riitä valvonnaksi.

– Rakennuttajien ja myös asunnon ostajan tulisi nykyistä enemmän vaatia urakoitsijalta työn dokumentaatiota, korostaa Ullakko.

Rakentamisen laatua ei Ullakon mukaan paranneta myöskään määräyksiä  ja asetuksia kiristämällä.

– Normeja kyllä riittää ja siitä huolimatta laatu on usein kyseenalaista. Dokumentaation lisäksi tarvitaan selkeä asennemuutos. Urakoitsijalla pitäisi olla ammattiylpeyttä, jotta tehdystä työstä ollaan valmiita myös vastaamaan, korostaa Ullakko.

Monenlaisia normeja löytyy muun muassa ilmanvaihdon toteuttamiseen, mutta käyttäjien opastus tekniikan hyödyntämiseen on Ullakon mielestä puutteellista. Älykäskin talo on yleensä juuri niin älykäs kuin sen käyttäjä.

– Taloissa pitäisi olla auton manuaaleihin verrattavat kansankieliset käyttöohjeet, jotta asukkaat saisivat selkeät ohjeet talotekniikalle. Myös liian monimutkaiset ratkaisut jäävät helposti käyttämättä ja siten hyöty saamatta. Osaamattomuus johtaa helposti sisäilmaongelmiin, toteaa Ullakko.

Ullakko nostaa esiin vanhat, jopa yli satavuotiaat hirsitalot esimerkiksi laadukkaista, ammattiylpeydellä tehdyistä taloista. Hän itse asuu vuonna 1889 rakennetussa hirsitalossa.

– Laadukkaasti tehdyssä talossa asutaan pitkään ja sitä kannattaa myös korjata, mikä on aina ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin rakennuksen purkaminen. Meillä on tänä päivänä jopa entisaikoja paremmat mahdollisuudet tehdä laadukkaita taloja niin halutessamme. Rahasta se ei ole kiinni, vaan ymmärryksestä ja halusta, muistuttaa Ullakko.